ΗΜΕΡΙΔΑ: Νόμος 4036/12 για τα Γεωργικά Φάρμακα – Παρουσιάσεις Εισηγητών

Ημερίδα για το Νόμο 4036/12 για τα γεωργικά φάρμακα πραγματοποιήθηκε την Πέμπτη 17 Ιανουαρίου 2013 στην αίθουσα της Ειδικής Υπηρεσίας Διαχείρισης του Π.Α.Α. του Υπ. Α.Α.Τ., την οποία διοργάνωσε το Παράρτημα Ανατολικής Στερεάς του ΓΕΩΤ.Ε.Ε.. Συμμετείχαν περισσότερα από 250 άτομα.

Ο Αναπληρωτής Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Μάξιμος Χαρακόπουλος ο οποίος κήρυξε την έναρξη εργασιών της ημερίδας, στην ομιλία του επισήμανε ότι η αποτίμηση της πραγματικότητας στο χώρο της φυτοπροστασίας στη χώρα μας δεν είναι θετική και παρουσιάζονται υστερήσεις τις οποίες οφείλουμε να αποκαταστήσουμε. Τόνισε ότι επιβάλλεται να υπάρχει μακροπρόθεσμος σχεδιασμός για την ορθολογική χρήση των γεωργικών φαρμάκων και ότι ο νόμος 4036/12 είναι η αρχή η οποία βάζει τα θεμέλια και δείχνει την κατεύθυνση που προωθείται. Η στρατηγική ολοκληρώνεται με το Εθνικό Σχέδιο Δράσης και μια σειρά εφαρμοστικών διατάξεων. Την εθνική στρατηγική οφείλουμε να ολοκληρώσουμε κα στη συνέχεια να υπηρετήσουμε όλοι όσοι μετέχουμε στην προσπάθεια για την αγροτική ανάπτυξη της χώρας μας.

Στην εκδήλωση παραβρέθηκε και απηύθηνε χαιρετισμό ο κ. Μιχάλης Βασιλάκης Περιφερειακός Σύμβουλος Αττικής εντεταλμένος για τα θέματα αγροτικής και κτηνιατρικής πολιτικής της Περιφέρειας, ο οποίος τόνισε τη σημασία της αγροτικής ανάπτυξης για την έξοδο της χώρας από την κρίση.

Ο Πρόεδρος του Γεωτεχνικού Επιμελητηρίου κ. Σπύρος Μάμαλης επισήμανε τη σημασία της ορθολογικής χρήσης των γεωργικών φαρμάκων για την οικονομικότητα, την παραγωγικότητα, την προστασία του περιβάλλοντος και την προστασία της υγείας τόσο των παραγωγών όσο και των καταναλωτών και ενημέρωσε τους παρευρισκόμενους ότι το ΓΕΩΤ.Ε.Ε. έχει συγκροτήσει μόνιμη επιτροπή για τα γεωργικά φάρμακα η οποία παρακολουθεί τις εξελίξεις και εισηγείται τις προτάσεις του Επιμελητηρίου.

Οι παρουσιάσεις – ομιλίες των εισηγητών της ημερίδας παρουσιάζονται στους ακόλουθους σύνδεσμους.

Υφιστάμενη κατάσταση και προοπτικές στο χώρο της εμπορίας και χρήσης γεωργικών φαρμάκων. Σ. Ζαννόπουλος – Πρόεδρος Δ.Ε. Παρ/τος Ανατολικής Στερεάς του ΓΕΩΤ.Ε.Ε..

Διάθεση στην αγορά και έλεγχοι γεωργικών φαρμάκων – Νόμος 4036/12 – Εφαρμοστικές διατάξεις. Δ. Βλάχος – ΥΠΑΑΤ/Τμήμα Γεωργικών Φαρμάκων.

Ο ρόλος του ΓΕΩΤ.Ε.Ε. και των υπηρεσιών που απασχολούν Γεωτεχνικούς στην εφαρμογή του Ν. 4036/12. Κ. Καραμήτρος – Μέλος Δ.Σ. του ΓΕΩΤ.Ε.Ε.

Ευρωπαϊκή εμπειρία στα Εθνικά Σχέδια Δράσης. Ζ. Βρύζας – Λέκτορας Δημοκρίτειου Παν/μίου Θράκης/ Τμήμα Αγροτικής Ανάπτυξης – Εκπρόσωπος του ΓΕΩΤ.Ε.Ε. στην Επιτροπή υποβολής πρότασης Εθνικού Σχεδίου Δράσης για την ορθολογική χρήση των γεωργικών φαρμάκων.

Ο έλεγχος και η αξιολόγηση της επικινδυνότητας των γεωργικών φαρμάκων – το νέο νομοθετικό πλαίσιο. Κ. Μαχαίρα – Διευθύντρια Μπενάκειου Φυτοπαθολογικού Ινστιτούτου.

Επιπτώσεις από την εμπορία παράνομων – παραποιημένων σκευασμάτων γεωργικών φαρμάκων. Φ. Υδραίου – Διευθύντρια Ελληνικού Συνδέσμου Φυτοπροστασίας (ΕΣΥΦ).

Παρόν και μέλλον της λιανικής πώλησης αγροεφοδίων. Ε. Ιακωβάκης – Πρόεδρος Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Συλλόγων Επαγγελματιών Γεωπόνων (ΠΟΣΕΓ).

Ζιζανιολογία, Ν. 4036/12 και Εθνικό Σχέδιο Δράσης. Σ. Βυζαντινόπουλος – Πρόεδρος Ελληνικής Ζιζανιολογικής Εταιρείας.

Η ορθολογική αντιμετώπιση των ζωικών εχθρών των καλλιεργειών μέσα από τη σύγχρονη νομοθεσία. Δ. Περδίκης – Επίκουρος Καθηγητής Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών – Γενικός Γραμματέας Εντομολογικής Εταιρείας Ελλάδος.

Παράσιτα, παρασιτοκτόνα και παραεπιστήμη. Α. Παππάς – Καθηγητής Φυτοπαθολογίας Πανεπιστημίου Θεσσαλίας – Εκπρόσωπος Ελληνικής Φυτοπαθολογικής Εταιρείας.

 

Θέσεις-Προτάσεις Παραρτήματος